اطفال
بخش دندانپزشکی کودکان و نوجوانان درمانگاه تسکین
در این بخش متخصصین دندانپزشکی کودکان و نوجوانان، یعنی بچه های از 3 سال تا 15 سال را معاینه و در صورت نیاز درمان می کنند. البته در مورد کودکان با سنین کمتر بویژه در محدوده سه تا پنج سال، غالبا پس از معاینه کودک در بخش در صورت عدم همکاری بیمار جهت درمان و قبول والدین، بیمار جهت انجام درمان به بخش دندانپزشکی تحت بیهوشی و آرام بخشی راهنمایی و ارجاع می شود.
زمان مناسب اولین معاینه دندانپزشکی کودکان
1 یا 6 ماه بعد از رویـش اولیـن دندان آنها است
از درمان های رایج در این بخش می توان به موارد زیر اشاره کرد
فلوراید تراپی:
این فرایند یکی از رایج ترین و مهمترین خدمات پیشگیرانه برای تقویت ساختار مولکولی و ساختاری دندان ها در کودکان است. ماده فلوراید چنانچه به میزان مناسب در اختیار دندان قرار داده شود باعث تقویت بافت دندان در مقابل حل املاح معدنی موجود در مینای دندان و درنتیجه خوردگی و نهایتا پوسیدگی دندان می شود. در این روش در ابتدا دندان کودک با کمک فرچه خاصی تمیز شده و سپس در فضایی عاری از رطوبت بزاق، ماده فلوراید به سطح دندان ها مالیده شده و در نهایت نیز بیمار پس از مدتی رها می گردد. تکرار شش ماه یک بار این فرایند باعث کسب نتیجه ایده آل می گردد.
فیشور سیلانت تراپی:
دندان های کرسی یا آسیای تازه رویش یافته دایمی در کودکان، در غالب موارد دارای شیارهای عمیقی است که سبب می شود به علت توانایی محدود کودکان در تمییز نگهداشتن آنها، شانس و احتمال پوسیدگی بالایی داشته باشند. در اینگونه موارد دندانپزشک متخصص کودکان، با آماده کردن این سطوح شیار دار و عمیق و اضافه کردن موادی به این سطوح، آنها را به سطحی صاف و فاقد شیار تبدیل نمایند. این کار منجر به مهر و سیل نمودن سطوح جونده دندانها شده و در نتیجه ماده غذایی از روی این سطوح لیز خورده و گیر نکند. لازم بذکر است مهمترین نکته قابل ملاحظه در این فرایند، چکاپ دوره ای(شش ماهانه) این سیلانت هاست، چرا که به علت نازکی این موتد شیارپوش، احتمال تکت تکه شدن آنها وجود دارد. از آنجا که دیده شده در بعضی مواقع بزاق و مواد غذایی از کنار این محل های لب پریده به زیر شیارپوش نشت کرده و باعث پوسیدگی های بزرگ بعدی شده است، بنابراین به والدین توصیه اکید می شود که پس از انجام این خدمت، حتما کودک را برای اطمینان از سلامت سیلانت دندانش هر چند هرازگاهی در طی سال برای معاینه مجدد نزد دندانپزشک معالج بیاورند.
ترمیم دندان های پوسیده شیری یا دایمی:
در صورت مشاهده هر گونه دندان پوسیده در دهان کودک، دندانپزشک متخصص کودکان با کمک وسایلی مخصوص جهت کودکان اقدام به حذف پوسیدگی و ترمیم دندان ها با مواد همرنگ دندان و یا آمالگام می نماید. در بعضی مواقع پوسیدگی به علت شدت و وسعتش وارد فضای مغز یا پالپ دندان شده که در این صورت دندانپزشک می بایست در ابتدا درمان عصب دندان نماید و سپس دندان را پر و ترمیم کند.
درمان پالپوتومی و پالپکتومی دندان:
در مواقعی که کودک با درد شدید و مداوم به دندانپزشک مراجعه می کند، دندانپزشک متخصص مجبور است که به معالجه عصب دندان اقدام کند. اگر در حین درمان دندانپزشک متوجه شود که آلودگی میکروبی فقط محدود به ناحیه تاجی است و ریشه ها درگیر نشده اند، در این صورت وی فقط عصب ناحیه تاجی را حذف نموده و اعصاب ناحیه ریشه را حفظ میکند، به این روش پالپوتومی یا حذف مقطعی پالپ ناحیه تاجی دندان می گویند. ولی اگر عفونت به ریشه ها هم رسیده و دندانپزشک مجبور به تخلیه کانال های عصبی ناحیه ریشه هم می باشد، وی می بایست با وسایل خاصی داخل کانال های ریشه دندان ها را نیز تمییز و عاری از عفونت کند، به این روش پاپکتومی و یا حذف کلی پالپ ناحیه تاجی و ریشه ای دندان می گویند.
فضا نگهدارنده:
در صورتی که دندان شیری زودتر از موعد بیفتد و احتمال حرکت دندان های جانبی آن به سمت فضای خالی افزایش یابد، دندانپزشک متخصص کودکان با گرفتن قالب از دهان کودک و تهیه فضانگهدارنده، ضمن حفظ فضای دندان از دست رفته، شانس رویش دندان دایمی زیرین را بالا برده و از نهفتگی دندان دایمی زیرین و یا رویش آن در فضایی نابجا را جلوگیری می کند