دندان عقل
دندان عقل که به آن دندان آسیاب سوم هم میگویند، در پشت دهان قرار دارد و معمولا در سنین 17 تا 25 سالگی رشد میکند. دانشمندان بر این باورند که دندان عقل یک ساختار وستیجیال است، یعنی وجود آن در حال حاضر برای بدن انسان ضروری نیست. اجداد ما به این دندانها برای خرد کردن و جویدن برگها، ریشهها و گوشت خام نیاز داشتند. امروزه بیشتر غذای پخته میخوریم و از چنگال و چاقو برای بریدن غذا به قطعات کوچکتر استفاده میکنیم. در نتیجه، دیگر واقعا به دندان عقل نیاز نداریم. کشیدن دندان عقل یکی از رایجترین جراحیهای دهان است. دندانپزشکان ممکن است این درمان را برای حفظ سلامت دهان و دندان و محافظت از سایر دندانها در برابر مشکلات احتمالی آینده توصیه کنند.
دندانهای نهفته عقل از خطرناک ترین دندانهای عقل هستند زیرا به علت عدم وجود فضای کافی برای رشد امکان بروز عفونت در لثه و سرایت عفونت به سایر دندان و یا کج کردن و خراب کردن دندانهای دیگر را فراهم میکنند. به همین دلیل باید حتما جراحی شوند و از لثه خارج گردند.
تاثیر کشیدن دندان عقل بر صورت چیست؟
کشیدن دندان عقل هیچ تاثیری روی صورت بیمار ندارد. اما وجود دندان عقلی که به درستی رشد نکرده است یا باعث فشار بر دندانهای دیگر شود، ممکن است با بهم ریختگی دندانهای مجاور، منجر به مشکلات ظاهری در لبخند بیمار شود.
در واقع گاهی اوقات دندان عقل بهدرستی رشد میکند و هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. اما اغلب، دندان عقل در لثه یا استخوان فک گیر کرده و رشد نمیکند(دندان عقل نهفته). هنگامی که این اتفاق میافتد، میتواند منجر به عفونت، حفره، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان شود. به همین دلیل است که بسیاری از دندانپزشکان حذف آنها را توصیه میکنند.
مشکلات رایج دندان های عقل شامل عفونت دندان، رشد نهفته دندان، لق شدن آن و آبسه کردن دندان عقل میشود. در نتیجه برخی از دندان های عقل میتوانند مشکلات دندانی از جمله شلوغی بیش از حد، نهفتگی(فشار دندان عقل به لثه یا دندان دیگری) ایجاد کنند و باعث پوسیدگی و عفونت شوند که منجر به درد، مشکل در جویدن و بوی بد دهان میشود.
دندان عقل حتما نیازی به کشیده شدن ندارد و تنها در صورتی باید آن را کشید که بقیه دندانها را نامرتب میکند یا خراب است.
فواید کشیدن دندان عقل
خارج کردن دندان عقل از لثه میتواند خطر ابتلا به مشکلات زیر را کاهش دهد:
-
بیماری لثه
-
پوسیدگی دندان
-
آسیبدیدگی دندانهای مجاور
-
از دست دادن استخوان
-
آسیبدیدگی فک
عوارض خرابی دندان عقل
برخی از افراد به دلیل دندان عقل نهفته یا دندان عقل که بهدرستی رشد نکرده است، دچار عوارض میشوند. این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد.
-
درد دندان عقل
-
عفونت
-
حفرهها
-
بیماری لثه
-
آسیب به دندانهای مجاور
-
کیستها
-
تومورها