علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان ، و جفت و ردیف کردن دندانهای نامنظم است.
دندانهای نامرتب علاوه بر ظاهر بد،فشار زیادی را به سایر دندانها، لثه و مفاصل فک وارد میکنند ،که میتواند منجر به مشکلات زیر شود:
سخت جویدن غذا همراه با درد ،ایجاد مشکل لثه،پوسیدگی دندانها،سردرد و میگرن،درد پشت شانه و گردن،مشکلات گوارشی ناشی از بدجویدن غذا،مشکلات در مسواک و رعایت بهداشت دهان و دندان، مشکلات ظاهری،پایین آمدن اعتماد به نفس، مشکلات ntj
ارتودنسی برای چه کسانی است؟
تشخیص اینکه چه کسی نیاز به درمان ارتودنسی دارد فقط توسط متخصص ارتودنسی و با انجام معاینه بالینی انجام میشود. به طور کلی افرادی که با مشکلات زیر نیاز به درمان ارتودنسی دارند.
1. کرایس بایت
وقتی بیمار دهان خود را میبندد دندانهای بالایی در داخل دندانهای پایینی قرار میگیرند،این مشکل میتواند باعث ساییدگی دندان یا خراشیدن آن شود و در زیبایی دندانها نیز تاثیر گذار است. نیش نامرتب در پشت دهان میتواند باعث دندان قروچه ،مشکلات فک و رشد غیر طبیعی صورت شود. نیش نامرتب در پشت دهان میتواند باعث دندان قروچه ،مشکلات فک و رشد غیرطبیعی فک و صورت شود.
2. شلوغی در تراکم زیاد دندانها
از نظر بهداشت دهان و دندان، شلوغی دندانها شایع ترین دلیل مراجعه افراد برای انجام ارتودنسی است.این اتفاق زمانی رخ میدهد که فضای کافی برای قرارگرفتن همه دندانها وجود ندارد. این مشکل علاوه بر اینکه ظاهر نامرتبی ایجاد میکند به دلیل ترافیکی بیش از حد دندانها امکان کشیدن نخ دندان وجود ندارد در صورت عدم اصلاح می تواند سبب پوسیدگی دندانها شود .
3.فاصله دندانها
فاصله بین دندانها نیز به اندازه فشرده بودن دندانها میتواند مشکل ساز باشد. متداول ترین فاصلهها بین دندانهای جلویی اتفاق میافتد اما به طور کلی فاصله ممکن است به هرجای دهان بین دندان ها اتفاق بیافتد. فاصله بیش از حد میتواند منجر به التهاب لثه پوسیدگی دندان شود و اجازه دهد بیشتر لثه در معرض باکتریها قرار می گیرد، جایی که به طور معمول توسط دندانها محافظت میشود.
4.
افرادی که دندانهای آنها به درستی روی هم قرار نمیگیرند یعنی دندانهای فک بالا و پایینی را روی هم میگذارند دندانهای فک بالا خیلی جلوتر از فک پایین هستند یا دندانهای فک پایین خیلی جلوتر از فک بالا هستند یا بین دندانهای فک بالا و پایین فاصله هست اکثر افرادی که دچار این مشکلات هستند دندانهایشان زودتر فرسوده می شود و اغلب با افزایش سن نیاز به درمانهای دندانپزشکی بیشتری دارند
بهترین زمان شروع ارتودنسی
ارتودنسی دندان محــدودیت سنـــی ندارد اما هـرچه سن کـمتر باشد درمـان های راحـت تری را می تــوان انجـام داد. زیـرا استـخوان هـا در کودکـان به راحتی قابل جابه جایی هستند. بهترین سن برای انجام ارتودنسی 8 سالگی تا قبل از بلوغ است. ارتودنسی در سنین بالا نسبت به کودکان ، طولانی تر خواهد بود و در برخی موارد نیاز به جراحی فک وجود دارد.
مراحل انجام ارتودنسی
- معاینه اولیه: بررسی ناهنجاریهای فک و دندان
- عکسبرداری رادیولوژی: برای ارزیابی وضعیت دقیق
- برطرف کردن پوسیدگیها: قبل از شروع ارتودنسی
- انتخاب نوع ارتودنسی: بسته به نیاز بیمار
- براکتگذاری: شروع درمان ارتودنسی
- چکاپهای ماهانه: برای تنظیم و پیشرفت درمان
- استفاده از نگهدارنده: پس از پایان درمان برای تثبیت نتایج
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند موجب پوسیدگی و زردی دندان ها شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی
- مسواک زدن روزانه حداقل 3 بار
- استفاده از نخ دندان مخصوص ارتودنسی
- پرهیز از خوردن غذاهای سفت و چسبناک
- استفاده از دهانشویههای حاوی فلوراید
اصول غذایی (مراقبت ها)
از گذاشتن میوه های هسته دار در دهان خودداری کنید. از بازکردن اجسام سخت، قرار دادن گیره بین دندان ها خودداری کنید. از خوردن مواد چسبناک و رنگی خودداری کنید. از خوردن ساندویچ به روش معمول خودداری کرده و باید ابتدا آن را به تکه های کوچک تقسیم کنـید و سپس در دهـان بـگذارید.میــوه های سخت مـثل هـویج و سیب و … را هم به همین روش استفاده کنید.
روش استفاده از کش ها
وقتی در زمـان انجام کار درمان ارتودنسی، پزشک به شما کش می دهد.حتما باید کش مورد نظر را دقیقا طبق دستورالعمل پزشک و به طور مرتب استفاده کنید .
نکته :
مکیدن انگشت و پستانک پس از سـن 4 سالــگی ، مـوجـب بروز بیـماری های دهـان و دنـدان، از جمله پوسیدگی زودرس دندان ها و بی نظمی در قوس فک می شود و احتمال نیاز به ارتودنسی را در آینده افزایش می دهد.
مشکلات شایع ارتودنسی
1. شل شدن یا شکستن براکت ها، کش ها ، سیم های ارتودنسی.
2. قرارگیری نامناسب و یا حرکت قوس سیمی ، براکت یا کـش ها و ایجاد فشار بر مخاط دهان.
3. درد کلی دندان ها یا لق شدن آنها.
نکته 1 : در صورت کنده شدن براکت می توانید تا جلسه بعد صبر کنید.
نکته 2 : اگر براکت ها کنده شوند یا آسیب ببینند نیاز به پرداخت هزینه اضافه دارد پس مراقب آنها باشید .
نکته 3 : در پایـان درمـان ارتـودنسی نــیاز به قــرار دادن نگهدارنده ثابت، متحرک یا هر دو می باشد که هزینه آن از هزینه ارتودنسی جداست.
شرایط اضطراری در ارتودنسی
زمانیکه ارتـودنسی انـجام داده اید در صـورت مـواجعه با مــوارد زیــر باید در اولین فرصت توسط متخصص ارتودنسی ویزیت شوید.
- وارد شدن ضربه به دندان ،صورت یا دهان
- عفونت یا تورم لثه ،دهان یا صورت
- ناراحتی و درد شدید و غیرقابل کنترل در ناحیه دهان و فک
پلاک متحرک
پلاک های متحرک کاربردهای متفاوتی دارند و باید به طور مداوم استفاده شونـد و فـقط زمان غذا خـوردن ،مسـواک زدن و شـنا کردن باید پلاک را از دهان خارج کرد.
نکته : پلاک متحرک حداقل باید 4 ساعت به طــور مــداوم اسـتفـاده شـود بـدون ایـنـکــه لحظه ای خارج گردد.
ارتودنسی با جراحی فک
این نوع ارتودنسی با همکاری مشترک مـتخصص ارتودنسی و مـتخصص فک و صورت انجام میگیرد. افــرادی که عــلاوه بر نامـرتب بودن دنـدان ها به مشـکلات فــکی نیز دچـار هستند نـیاز به این نوع درمان دارند. در این درمان ارتودنسی در دو مــرحله، قبـل از جراحی و بعد از جراحی فک ادامه می یابد. مدت زمان این درمان به طور معمول حدود سه سال است . هزینه درمان ارتودنسی از هزینه جراحی فک جدا می باشد .
با اسکن این بارکد وارد مطالب مربوط به بروشور ارتودنسی میشوید